Deconstructed Remodel: Small Kitchen Makeover

Small spaces are such a great challenge and I LOVVVVE a good challenge. This couple approached me to remodel their small kitchen, primarily because they wanted to update the space. Having lived and raised their kids in the house for years, it was time for a change. However, after visiting the house I decided I also wanted to optimize their space and give them a better kitchen layout. Especially when room is tight, the right layout can make all the difference both aesthetically and functionally.

BEFORE:

Before

Before 4

Before 3

The existing layout had little counter space, reduced the natural light and left one half of the room underutilized. The soffit was a wasted storage opportunity and in fact, only made the room feel smaller. To make matters worse, the only source of natural light in the space, one small window, was tucked into a corner and crowded by cabinetry. As for storage space, the existing pantry barely qualified as being “walk-in”.

However, what the homeowners did like about their kitchen was the color palette. They knew they wanted the new kitchen to have white cabinetry and a blue-toned counter. And they were right. Keeping the finishes light was going to help the space feel larger and brighter. So aside from a new layout, all they really needed were finishes that felt a bit more current and added a bit more interest to the space.

AFTER:

SAMSUNG

I decided to move the large appliances that flanked both ends of the u-shaped kitchen to the opposing (formerly unused) wall. This opens up the workspace and also helps to bring more light into the room. This also enabled me to build the pantry deeper, upping the ante on storage in the space. To keep remodeling costs from climbing, rather than moving or replacing the window, the sink was placed at an angle in front of it. Then, to further enhance natural lighting in the space, cabinets were kept off of the one wall and were replaced by open shelves. This also allowed the homeowner to display her beautiful pottery collection that had formerly been tucked away behind closed doors.

Backsplash Close-up

The new white cabinets now run all the way to the ceiling after having removed the soffit. They also create a perfect canvas on which to layer gorgeous white fantasy granite. A simple stone and glass mosaic accents the backsplash. The new floor is a dark hardwood that sits in beautiful contrast to the crisp white cabinetry. The combination of all the new finishes makes for a simple, fresh aesthetic and helps to further open-up this small space.

BEFORE:

Before

AFTER:

SAMSUNG

BEFORE:

Before 4

DURING:

During

AFTER:

SAMSUNG

BEFORE (Pantry):

Before 3

AFTER (Pantry, Fridge, Oven):

After 3

Voila! – This small space is now big on style and function!

Rachel | rejpinteriors.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: