Deconstructed Remodel: Bachelor’s Suite

So I figure from time to time I’ll share a bit about the work that I am doing for my clients, the remodeling process and those highly sought after before & after photos!

To kick things off I’ll start with one of my favorite remodels ever…

I first met John at the showroom. Honestly, he seemed a little frazzled, had talked to a couple designers but had yet to find inspiration for his master bath redo. What was obvious however was that he was a guy with laid-back, cool sensibilities. Upon going out to see the space, a quick walk through the house solidified the fact that John lived a pretty clutter-free life and had unfussy, clean-lined taste. And then I walked into the master bathroom. I was astounded; there was an obvious disconnect between the homeowner and the space.

before

before

before

From the mis-matched cabinetry, to the floral wallpaper border, to the hot air balloon accent tiles, this bathroom held no relationship to its owner and yet, John had been living there for 9 years! He mentioned he traveled often for work and stayed at some luxury hotels that had bathrooms he never wanted to leave. He wanted a soothing, zen-ful space that felt like a retreat and a space that had some wow-factor. He also mentioned that the bathroom always felt cold.

Beyond the obvious, I noticed that the bathroom felt long, small and kind of narrow. In fact, the actual dimensions were much closer to square. The walls separating the primary components of the bath chopped-up the room; they had to go. Then, for a master bathroom, there was only one sink. Even though this was going to be a bachelor’s master bath, a second faucet seemed a necessary update. As a designer, one of my biggest peeves was that walking into the space, there was no focal point. I really wanted to add a bold, high impact aesthetic to the room.

overall

Once I sat down to review the floor plan with pen and paper, one thing became very clear: the major fixtures in the bathroom did not require relocating! (This makes for a much easier remodel.) Once the walls were removed, the entire space was opened-up. Now I could create a walk-in shower/bathing area, while simultaneously creating the focal point the room lacked. Additionally, the room now felt square, rather than rectangular and I didn’t have to replace or move the existing window. Natural light could now fill the space, uninterrupted.

As for finishes, I knew I wanted to utilize a masculine palette for John. Grey felt like a natural choice. It’s cool, but still a neutral and would bring some depth to the room without feeling too heavy. Helping to accentuate the natural light and create that wow-factor John wanted, a textured wall tile covers the back wall from floor to ceiling. Pebbles on the shower floor bring in a zen inspired detail along with the Japanese-style soaking tub. As an extra bonus, the new tub fits perfectly under the existing window. The tub also has room for two, while the custom concrete trough sink was designed to accommodate two faucets. When you add it all up, the aesthetic details are also practical, functional ones. What you can’t see is the radiant heating that runs underneath the entire floor to help warm-up the space. The final product appropriately and stylishly meets all the needs and wants of the homeowner.

StraussVanity

StraussShower

3

4

2

1

(more here)

Rachel | rejpinteriors.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: